Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - بجنورد- ايرنا- زمانيکه دماي هوا بالا مي رود و اين افزايش با وزش بادهاي گرم همراه مي شود، با کوچکترين جرقه، بخش هاي از ارزشمندترين جنگل هاي کشور که موسوم به جنگل هاي ايران - توراني و هيرکاني است در شعله هاي بي رحمانه آتش نابود مي شود.

جنگل هاي ايران - توراني و هيرکاني هر سال چندين نوبت دچار آتش سوزي مي شود که امسال در 11 مردادماه بر اثر اين حادثه 140 هکتار جنگل نابود شد و دهها وحوش هم از بين رفت يا اينکه به مناطق ديگر گريختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آتش سوزي که عصر پنجشنبه گذشته هم در بخش هاي از آن اتفاق افتاد اما، بلافاصله از گسترش آن جلوگيري و مهار شد.
بايد بيش از هر چيز در شمال شرق کشور براي جنگل‌هاي دو ناحيه رويشي ايران- توراني و هيرکاني يا خزري اشک ريخت، آتش اين ذخيرگاه هاي با ارزش را تهديد مي کند، دست‌هاي خالي دوستداران محيط زيست، محيط بانان و جنگلبانان در اين نبرد سخت تنها است.
خراسان شمالي در شمال شرق کشور بيش از 434 هزار هکتار جنگل دارد که اين جنگل ها در دو ناحيه رويشي ايران- توراني و هيرکاني يا خزري واقع شده است.
افزون بر 72 درصد از مساحت 28 هزار و 400 کيلومتر مربعي خراسان شمالي را منابع طبيعي شامل مرتع، جنگل و بيابان تشکيل مي‌دهد و جنگل‌هاي استان به وسعت حدود 434 هزار هکتار، بالغ بر 21 درصد از عرصه‌هاي منابع طبيعي استان را شامل مي‌شود.
سرزمين پهناور ايران را به پنج ناحيه رويشي شامل جنگل‌هاي هيرکاني يا خزري، زاگرسي، ايران - توراني، ارسباران و خليج - عماني تقسيم کرده‌اند.
در استان خراسان شمالي دو ناحيه شامل ايران - توراني که جنگل‌هاي آن داراي مساحتي افزون بر 409 هزار هکتار بوده و در مناطقي چون ارتفاعات گليل و سراني، قورخود، کوه بهار، سالوک، تخت ايران، زرد و کاستان، گوئينک، بزداغي گسترش دارند و ناحيه رويشي ديگر شامل جنگل‌هاي هيرکاني به مساحت حدود 25 هزار هکتار که در دامنه شمالي ارتفاعات آلاداغ (ارتفاعات جنوبي دشت سملقان) مشاهده مي‌شوند.
به گزارش ايرنا، از ابتداي امسال تاکنون بويژه در فصل گرما شاهد آتش سوزي هاي گسترده در سطح جنگل ها و بيشه زارهاي شهرستان هاي مانه و سملقان، اسفراين، گرمه و جاجرم بوديم که به گفته مسئولان بيش از 90 درصد آن عوامل انساني بوده است.
يکي از حافظان محيط زيست خراسان شمالي مي گويد: خشکسالي، آفات و بيماري‌ها، قاچاق چوب، چراي بي‌رويه دام و آتش سوزي راه را براي نابودي جنگل‌ها هموار کرده است و در سال هاي اخير شاهد افزايش آن هستيم.
احمد مکرمي اظهار داشت: با توجه به اينکه بيشتر کانون هاي آتش سوزي در ارتفاعات و مناطق سخت گذر است امکانات مورد نياز در اين خصوص بايد فراهم باشد، زيرا که در آتش سوزي هاي گسترده تلاش محيطبانان و جنگبان به سرانجام نخواهد رسيد در اين هنگام است که چندين هکتار جنگل به خاکستر تبديل مي شود.
وي گفت: در موارد آتش سوزي گسترده بايد از نيروهاي سازمان و امکانات بيشتر استفاده کرد.
فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي مي گويد: آتش خطرناک‌ترين دشمن جنگل است زيرا که يک آتش‌سوزي محدود همواره خسارات فراواني به بار مي‌آورد.
سرهنگ موسي الرضا حياتي در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: آتش گرفتن جنگل و مرتع چه عمدي و چه غيرعمدي باعث از بين رفتن جنگل‌ها و مراتع مي‌شود بنابراين قبل از آنکه توسعه يابد، بايد از ايجاد آن جلوگيري شود.
وي به بي احتياطي برخي از گردشگران اشاره اي کرد و گفت: کبريت، ته سيگار و بقاياي آتش که رهگذران، چوپان و طبيعت گردان در جنگل ايجاد مي‌کنند ممکن است حريقي دامنه‌دار را ايجاد کنند و خسارات هنگفتي برجاي بگذارد.
حياتي با اشاره به آتش سوزي هاي سه ماه نخست امسال افزود: در اين مدت چهار فقره آتش سوزي در جنگل و اراضي ملي اين استان به وقوع پيوست.
فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي با بيان اينکه سال گذشته 10 فقره آتش سوزي در سطح 21 هکتار به وقوع پيوسته بود گفت: بيشتر آتش سوزي هاي رخ داده امسال در منطقه سالوک بوده که غفلت چوپانان و گردشگران از خاموش کردن آتش از جمله علل اصلي آن است.
حياتي افزود: پيشگيري از ايجاد حريق در مراتع و کوتاه کردن عمليات مهار آتش در صورت بروز آتش‌سوزي از جمله مسائلي است که بايد در خصوص مراتع و حراست از آن‌ها مدنظر قرارداد زيرا که منابع طبيعي يکي از مهمترين و با ارزش‌ترين سرمايه‌هاي ملي محسوب مي‌شود و نقش آن در حيات اقتصادي و اجتماعي انسان‌ها بسيار مهم است.
مديرکل محيط زيست خراسان شمالي نيز گفت: خسارت حريق تنها مربوط بــه پوشش گياهي از بين رفته است، ارزش ريالي ساير خسارات وارده از جمله حيات وحش، از بين رفتن خاک و غيره بــه هيچ عنوان قابل محاسبه نيست.
سيد اصغر مطهري در گفت و گو با ايرنا با اشاره به آتش سوزي اخير پارک ملي گلستان افزود: سطح آتش سوزي 140 هکتار بوده که از اين سطح 100 هکتار مرتع و 40 هکتار جنگل دچار حريق شد.
اين مسئول استاني به گستره آتش سوزيهاي ديگر مناطق استان به غير از پارک ملي گلستان اشاره اي نکرد.
وي با اشاره به اينکه بيش از 90 درصد آتش سوزي ها عامل انساني است گفت: مسافران و گردشگراني که براي تفريح به منطقه مي روند بدون اطمينان حاصل از خاموش کردن آتش منطقه را ترک کرده و يا اينکه رهگذران با انداختن ته سيگار و غيره موجبات اين امر را فراهم مي کنند.
مطهري افزود: در حوادث آتش سوزي با اين گستره وحوش بزرگ جثه از جمله گوزن، قوچ و ميش و پلنگ به محض مشاهده از محل متواري مي شوند که شايد پرندگان کوچک جثه و تخم گذار راهي براي فرار نداشته باشند.
وي با اشاره به اينکه در اين حوادث بچه خوک به صورت محدود دچار صدمه مي شود افزود: جوندگان، خزندگان و پرندگان تخم گذار که توانايي حرکت با سرعت بالا را ندارند نيز تلف مي شوند.
مدير کل محيط زيست خراسان شمالي گفت: در سال‌هاي اخير برخي عوامل دروني و بيروني، مشکلاتي که توسط ما انسان‌ها بر جنگل‌ها حادث‌شده است و همچنين بيماري‌ها و آفت‌ها موجب شده که شاهد تحليل جنگل باشيم.
دادستان عمومي و انقلاب بجنورد پس از مهار آتش سوزي اخير جنگل گلستان خبر از بازداشت 2 نفر به اتهام عامل آتش سوزي پارک ملي گلستان داد.
مسلم محمد ياران در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: متهمان به آتش سوزي پارک ملي گلستان، مسافراني بودند که اقدام به روشن کردن آتش کرده بوده و متاسفانه منجر به حادثه گسترده شد.
وي با بيان اينکه اظهارات شاهدان عيني و مستندات منجر به شناسايي 2 نفر متهم شده است خاطرنشان کرد: اين متهمان در يکي از استان هاي همجوار، دستگير شدند.
دادستان عمومي و انقلاب بجنورد گفت: پرونده قضايي براي رسيدگي به اين حادثه تشکيل شده است و هنوز عمدي بودن آتش سوزي براي ما مشخص نيست.
گستره حوزه منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي دو ميليون و 33 هزار و 36 هکتار است که از اين وسعت يک ميليون و 400 هزار هکتار مرتع، بيش از 183 هزار هکتار بيابان و 434 هزار و 550 هکتار جنگل است.
جنگل هاي استان خراسان شمالي مساحتي بيش از 434 هزار و 500 هکتار از عرصه هاي منابع طبيعي استان را دربرگرفته است که اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري به منظور مديريت بهينه، حفاظت، احيا و توسعه جنگل هاي استان، طرح هايي تحت عنوان مديريت منابع جنگلي، جنگلداري چندمنظوره و جنگل داري توليدي غير چوبي تهيه و اجرا مي کند.
از سال 84 تا سال 95، در اين استان بيش از 2 هزار و 300 هکتار جنگل کاري صورت گرفته است.
7186/ 6042/3007
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۹۰۱۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | اولین تصاویر در آتش‌سوزی در کارخانه مدیران خودرو در بم

264 215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904321

دیگر خبرها

  • ۲۵۰ هزار هکتار از باغات کشور به سیب درختی اختصاص دارد
  • عکس| ارزشمندترین باشگاه های جهان 2024
  • پیشرفته‌ترین موشک‌ کروز روس‌ها سالم در جنگل پیدا شد | تصویر
  • ببینید | اولین تصاویر در آتش‌سوزی در کارخانه مدیران خودرو در بم
  • فیلم| جنگل عمودی با ۸۰۰ درخت؛ واحه‌ای برای انسان‌ها و پرنده‌ها
  • چگونگی استفاده از هوش مصنوعی برای جلوگیری از قاچاق چوب + فیلم
  • ضرورت برخورد جدی دستگاه قضا با عاملان آتش‌سوزی عمدی جنگل‌ها
  • افتتاح سد قیز قلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان
  • خسارت ۳۹ میلیارد تومانی سیلاب به حوزه کشاورزی خراسان شمالی
  • آموزش پشتکار به کودکان با هنر نمایش و سرگرمی